نکاتی پیرامون معرفی « رمان فریاد سکوت »
« فریاد سکوت » رمانی است از قلم نویسنده ء خلاق و با بصیرت جناب قدوس زریر، که در ۳۸۸ ص در کابل چاپ و توزیع گردیده است . سال پار درست در همین ماه رمان « نشید اروزها » یک اثر فوق العاده جذاب عشقی، پلیسی از جناب زریر منتشر گردیده بود ، و حال درست یکسال بعد رمان فریاد سکوت ،از ذهن افرینشگر و متفکر خلاق بمیدان امده است . ما بروز انرا به نویسندهء جلیل القدر قلمدار شیفته صمیمانه تبریک میگوییم .
« فریاد سکوت » یک رمان عاشقانه ، سر شار از مفاهیم ژرف و دیالوگ های تاثیر گذارعشقی ، ادبی و اجتماعی است که ژرفای احساس و عواطف ادمی را به شور و هیجان درمی اورد ، خواننده را مفتون و مسحور خود نموده از اغاز تا انجام بدنبال خود می کشاند .
.وقتی کتاب را بخوانش گرفتم جذب مقناطیس متون نغز و خوشایند ان گردیده همسفر قصه های ان شدم .
قهرمان داستان دوشیزه ی از اقشار پایین دست جامعه بنام سیما که در کودکی با پسر همسن و سالش از اقشار بلند دست که در دود مان شاهی انبرهه قدر و منزلت داشته است در انسوی کوچه اشنا می شود که منجر به اغاز و تداوم رویدادهای گسترده ای گردیده و به گذر زمان جرقه های عشق دریچه های قلب شان را می کشاید و به بلور عواطف و احساساتشان تلنگر های محکم وارد می اورد . و تا اخرین دوران زندگی که سیما بیک داکتر جراح معروف ارتقا می یابد ، و محمود در خارج کشور ایفای وظیفه می کند ، عاشق هم می مانند .
نثر تابناک و تقلید ناپذیزش ، کلمات وواژه ها دیالوگ ها گویی بقول فرخی « لعل بدخشی دارد اندر مرسله » و نواوری هایش در سبک و محتوا شیوهء بیانش در توصیف و افسونگری و کاخ و قصر کلمات « قصر تو از لعبتان قند لب چو قندهار » چون گوهرانی ستایش برانگیز اند .
نویسنده بخوبی صحنه های عاشقانه زیبایی را بدور از هرگونه مسایل جنسی خلق کرده و مبرهن است که هرگاه جاذبه های جنسی در یک رمان بقلم اورده نشود و لی برای خواننده کشش ایجاد نماید نشانی از قدرت قلم نویسنده است .
یکی ازفاکتورهایکه رمان « فریاد سکوت » را خاص میکند ، مبارزه در راه حقوق حقهء زنان است . علی الرغم انکه در باره شناخت شرایط هفتاد تا هشتاد سال قبل جامعه یک ایینه را در اختیار خوانندهء جوان قرار میدهد و رسم و رواج های خرافاتی دامنگیر زنان را مردود و محکوم میکند ، در موازات ان درشرایط حاضر که در کشور ما هنجارهای افراطی بیداد میکند ، تعلیم و تربیه دختران به زنجیز کشیده شده و اموزش های مسلکی بانوان در رشته های طبابت و کارممنوع قرار داده شده است . در چنین یک حالی کلام و کردار داد خواهانه این کتاب بحق سر مشق نسل پر امید امروزی که در برزخ ناامیدی وجنون پرتاب شده اند خواهد بود .
قهرمان این رمان بانو« سیما » است که در انبرهه دیپلوم طبابت را از دانشگاه و تخصصش را از شفاخانه کابل و دوکتورایش را از کشور هندوستان بدست اورده و بیک طبیب حاذق خدمتگذار و نام اور در مسلک جراحی مبدل میگردد . با اینحال داستان او می تواند به درفش تهیج در مبارزهء دادخواهانهء جهت نیل به حقوق و ازادی ها ، اموزش و تحصیل نسلی از بانوان کشور تبدیل گردد.
دومین فاکتور انست که ، عشق جای پای پر رنگی در این کتاب دارد ، در واقع عشق معمار این رمان است ، اتفاقات رمان عاشقانه اند ساختار عاشقانه ، تصویر سازی های عاشقانه ، امید ها انتظار ها و دلواپسی ها ی عاشقانه همه و همه فاکتورهای اند که کتاب را بیک اثر جذاب عشقی و اجتماعی مبدل کرده است .
واضح است که عشق ودیعه ازلی است که در وجود انسان نهاده شده و با ذات و فطرت وی عجین ا ست .- بقول حضرت مولانا : « هرکه را جامه زعشقی چاک شد - او ز حرص و عیب کلی پاک شد . یا بقول فردوسی « دل زال یکبار دیوانه گشت - خرد دور شد عشق فرزانه گشت ».
نویسنده در این اثر از احساس عاشقانه بر خور دار است و ریالیسم حیرت انگیزی به این حس نیرو میبخشد و یک اثر جذاب عشقی و اجتماعی را با نثر روان و پخته ، با خلاقیت و غنای فکر و اندیشه ارایه داده که به نظر میرسد که گویا واژه ها قدرت جادویی دارند که خواننده را جذب خود می نماید .
سومین فاکتور - نویسنده در نگارش ، سبک ریالیستی بر گزیده و محیط و جامعه را طوریکه است توصیف کرده است ، داستانی خلق نموده که از دل جامعه بیرون امده و دنیای پیرامون را با توجه به ریالیسم وطبیعت گرایی به قلم کشیده است .
مثلا « هوای معتدل پگاهی پایان بهار تنفس را مهنا و گردش را گوارا می ساخت اسمان صاف و خالی از ابر گویی تازه جارویش زده اند درخشش کبودی اش را به رخ ادمیان می کشید و دامن طلایی رنگ طلوع افتاب ارام ارام روی خیابان ها و ساختمانها پهن میگردید . »
دربعضی صفحات تخیل نویسنده با واقعیت و طبیعت در می امیزد و به ریالسیم جادویی تکیه می زند گفتی این سبک را شبه « گابریل گارسیا مارکز » منظور واویزه یی کلام خود بر گزیده است .
رمان فریاد سکوت ، در واقع سکوت را فریاد زده است ، از اینرو کتاب درخشان برای خواندن اندیشیدن لذت بردن و مبارزه و مقاومت در راه حقوق و ازادیهای انسانی بویژه حقوق بانوان درکشور است . مطالعه کتاب برای همه ، بویژه بانوان فرض واجب است تا حدی که لبسرین ایینه و شانه در دستکول با نوان جا دارد جایگاه این رمان انجا نیز الزامی خواهد بود.
ختم ۲۷ ماه دسامبر سال ۲۰۲۴
====================================
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر